Etex

Skupina Etex kupuje společnost URSA specializovanou na tepelné a akustické izolace, a potvrzuje tak posun svého portfolia k lehkým a udržitelným stavebním řešením

Skupina Etex kupuje společnost URSA specializovanou na tepelné a akustické izolace, a potvrzuje tak posun svého portfolia k lehkým a udržitelným stavebním řešením


S novým rokem konsolidovala společnost Etex své portfolio udržitelných obchodních aktivit akvizicí společnosti URSA, evropského lídra v oblasti izolačních řešení. Touto transakcí si zajistila novou platformu pro obchodní růst a zároveň příležitost hrát nadále klíčovou roli při řešení výzev udržitelnosti. Rozšířením nabídky sádrokartonových desek, vláknocementových desek, pasivní protipožární ochrany a modulárních systémů o odbornost v oblasti izolací podpoří Etex svou schopnost poskytovat zákazníkům systémy a řešení. Tato akvizice podléhá obvyklým podmínkám uzavření pro uzavření transakce.

URSA: Evropský lídr v izolacích ze skleněné minerální vlny a XPS s více než 70 lety zkušeností a silnou značkou

Jakožto evropský lídr v oblasti extrudovaného polystyrenu (XPS) a jeden ze tří hlavních výrobců skleněné minerální vlny nabízí společnost URSA širokou škálu izolačních aplikací pro obvodové pláště budov i vnitřní příčky a stropy. Stejně jako Etex nabízí URSA udržitelnost a uživatelský komfort, pro které jsou její výrobky vyhledávány zákazníky po celém světě. Společnost URSA začala svůj příběh psát v roce 1949 jako malý rodinný podnik, ale od té doby se vyvinula ve významného mezinárodního hráče ve svém oboru. V roce 2017 ji koupila společnost Xella Group.

Společnost URSA působí ve více než 20 zemích Evropy, mimo jiné ve Francii, Německu, Španělsku, Polsku a Rusku. Provozuje 13 výrobních závodů a obchodní aktivity realizuje ve většině zemí, kde již Etex působí prostřednictvím svých dalších divizí. Sídlí v Madridu a disponuje spolehlivým dodavatelským řetězcem v Evropě. S týmem čítajícím přes 1 700 zaměstnanců dosahuje tržeb ve výši přibližně 500 milionů EUR.

Na úrovni EU se bude reakce na klimatické změny opírat o renovaci budov a izolační materiály, jako jsou ty vyráběné společností URSA.

Klimatické změny, nedostatek zdrojů, stárnoucí infrastruktura a nedostupnost bydlení jsou všudypřítomnými problémy Evropy i celé planety. Čísla vypovídají o tom, že na budovy připadá 40 % spotřeby energie v EU, z čehož se dvě třetiny vynakládají na vytápění a chlazení. EU se chce stát globálním lídrem v oblasti životního prostředí, a proto v prosinci 2019 představila Zelenou dohodu. Izolační materiály jsou klíčovým prvkem pro dosažení významných úspor energie a výrazného snížení emisí CO2. Nízkou energetickou účinnost vykazuje 75 % budov v Evropě. Vzhledem k tomu, že 85 až 95 % dnešních budov bude v provozu i v roce 2050, jsou tedy renovace klíčové. Očekává se, že v příštích 10 letech se objem renovací v Evropě zdvojnásobí a do roku 2030 bude renovováno 35 milionů budov.

Společnost Etex tímto strategickým krokem nadále inspiruje životní styl díky tomu, že pomocí odborných znalostí společnosti URSA pomáhá Evropě řešit tyto výzvy. Společnost poskytuje vysoce výkonná řešení, která vedou k dosažení nejvyšších úrovní energetické náročnosti budov. Její izolační materiály ze skelné vlny jsou navíc cenově výhodné vzhledem k své vysoké kvalitě, trvanlivosti a minimálním nárokům na údržbu. V neposlední řadě lze zmínit, že společnost při výrobě svých produktů využívá značný podíl recyklovaných materiálů.

Posun portfolia společnosti Etex směrem k lehkým a udržitelným řešením s izolací jako novou platformou růstu

Tato akvizice je novým milníkem ve strategickém posunu společnosti Etex k pozici globálního hráče v oblasti lehkých a udržitelných stavebních řešení. Akvizice navazuje na předchozí významné transakce. Například v roce 2011 se společnost stala vlastníkem společnosti Siniat, lídra v oblasti sádrokartonových desek v Evropě a Latinské Americe, v roce 2016 se přestala věnovat keramickému byznysu, v roce 2017 získala předního španělského výrobce sádrokartonových desek a v letech 2019–2020 přestala vyrábět hliněné a betonové střešní tašky. V roce 2020 koupila společnost FSi Limited, která se specializuje na pasivní protipožární ochranu. Ze čtyř společností získaných v roce 2021 vytvořila divizi New Ways, která řídí aktivity společnosti Etex v oblasti stavebních řešení mimo stavbu.

Společnost URSA stojí v čele celosvětového úsilí o udržitelnost a poskytuje osvědčená, funkční řešení, která se ve srovnání s jinými izolačními materiály vyznačují tou nejlepší výkonností. Společnost dosahuje dobrých výsledků, které odrážejí efektivní organizaci a kulturu neustálého zlepšování s vysoce kvalifikovaným výkonným týmem. Hlavními pilíři její obchodní činnosti jsou obecně známé úzké vztahy se zákazníky, vysoké povědomí o značce a vynikající produkty. Rozšířením nabídky sádrokartonových desek, vláknocementových desek, pasivní protipožární ochrany a modulárních systémů o odbornost v oblasti izolací podpoří Etex svou schopnost poskytovat zákazníkům systémy a řešení. Společnost URSA bude fungovat jako samostatná divize pod přímým vedením generálního ředitele společnosti Etex Bernarda Delvauxe. Tato akvizice podléhá obvyklým podmínkám pro schválení a společnost Etex poskytne další informace, jakmile bude transakce dokončena.

Bernard Delvaux, generální ředitel společnosti Etex: „Akvizice společnosti URSA potvrzuje posun portfolia, který společnost Etex před několika lety zahájila s cílem stát se světovým lídrem v oblasti lehkých a modulárních staveb. Tato akvizice je pro společnost Etex strategicky výhodná, protože kombinuje novou růstovou platformu se silným zaměřením na udržitelnost. Kvalita vedení společnosti URSA i její zdravý obchodní model na mne udělaly velký dojem. Těším se, až ve společnosti Etex přivítáme nové kolegy a společně se vydáme na cestu k prosperitě.“

Christophe Clemente, generální ředitel Xella Group: : „Ve společnosti Etex mají týmy URSA silného akcionáře, který chce pokračovat v úspěšném příběhu. Rád bych srdečně poděkoval týmům URSA za vše, čeho dosáhly během svého působení ve skupině Xella, a popřál jim skvělou budoucnost.“

Jochen Friedrichs, generální ředitel URSA: „Společnost URSA našla ve společnosti Etex ideálního partnera pro budování udržitelnosti a blízkosti k zákazníkům. Těšíme se na další rozvoj strategie společnosti Etex, na setkání s novými kolegy a na společný rozvoj trhu lehkých a modulárních staveb. Jsem vděčný za to, že nám společnost Xella v uplynulých čtyřech letech umožnila posílit platformu, kterou nyní díky společnosti Etex rozšíříme.“

Jediným finančním poradcem pro tuto transakci je J.P. Morgan a právním poradcem společnosti Etex je Freshfields.

O společnosti Etex

Společnost Etex je světovým výrobcem stavebních materiálů a průkopníkem v oblasti lehkých konstrukcí. Klade si za cíl inspirovat lidi na celém světě k budování stále bezpečnějších, udržitelnějších, chytřejších a estetičtějších obytných prostor.

Společnost Etex byla založena v roce 1905 a sídlí v belgickém Zaventemu. Je to rodinná společnost s více než 11 000 zaměstnanci po celém světě. Provozuje více než 110 výrobních závodů ve 42 zemích a v roce 2020 dosáhla tržeb ve výši 2,6 miliardy eur a zisku na bázi REBITDA ve výši 484 milionů eur. Podporuje kulturu spolupráce a péče, průkopnického ducha a zápal pro stále lepší služby pro zákazníky.

Společnost Etex má šest středisek výzkumu a vývoje, která podporují čtyři globální prodejní divize:

  • Building Performance: řešení pro suchou výstavbu včetně sádrokartonových a vláknocementových desek, omítek, pasivní protipožární ochrany a související výrobky.
  • Exteriors: řada estetických vláknocementových materiálů pro použití v zemědělství, architektuře a obytných exteriérech.
  • Industry: protipožární ochrana a vysoce výkonné izolační výrobky pro stavebnictví a výrobce originálních dílů (OEM).
  • New Ways: technologicky náročná modulární řešení mimo staveniště na bázi dřevěných a ocelových konstrukcích.

Etex inspiruje životní styl. Více informací najdete na našich webových stránkách: www.etexgroup.com